Det ”Nya” Balrog – The Story Thus Far…

om de flesta av Er säkert läst tidigare så är denna säsong en nystart för Balrog efter att ha åkt rutschkana ned genom seriesystemen under de senaste säsongerna. Vi kallar detta projekt för Det ”Nya” Balrog, där vi, över tid vill ta tillbaks Balrog till den serietillhörighet klubben hör hemma.

För att göra detta har vi byggt ett helt nytt lag där vi har införskaffat spelare som vill köra fys inför varje träning, vill träna ofta och har en ambition med sitt innebandyspelande. Här kommer en liten sammanfattning av hur långt vi har kommit denna säsong, när drygt halva säsongen är spelad.

Spelartruppen och träningsnärvaro

Vi har tappat ett par spelare och fått till ett par tillskott sedan säsongen började. I dagsläget återfinns det 18 utespelare och tre målvakter i truppen, vilket känns som ett bra antal för att möjliggöra att så många som möjligt av dessa får spela match varje vecka. Det känns också som att gruppen har en bra åldersmix med en hel del yngre spelare, blandat med några äldre och rutinerade. Idag har vi en medelålder på c.a. 24 år, en medelålder som känns rätt så lagom då det är där omkring vi vill ligga åldersmässigt. När det gäller träningsnärvaro ligger vi på ett snitt på c.a. 15 utespelare och 3 målvakter, vilket måste ses som mycket bra då det är c.a. 85% av truppen. Så där känns det som att vi har lyckats mycket bra med rekryteringarna.

Ledarsidan

När säsongen startade var vi fyra ledare runt A-laget, men efter att Tobbe Löfvenius valde att lämna oss i början av November så är vi tre stycken i form av Göran Öberg (tränare), Jonas ”Starre” Steffen (tränare) och Johan Hermansson (materialare). I bakgrunden verkar även, förstås, Balrogs bultade hjärta, tillika ordförande, Thony Andersson. Vi har även stort stöd av ett par spelare som Robin Eneroth och Ludvig Bloss, som ställer upp då vi ledare får förhinder.

Vad gör vi på träningarna?

Varje träning föregås av ett fyspass. Under hösten körde vi fyspass, utformade av vår fystränare Lucas Fierro Smith, med lika delar stretch, styrka och snabba fötter. Efter jul har vi ändrat lite grann och fokuserar mer på styrka en av dagarna och intervaller en annan dag. Stretchen börjar vi alltid med oavsett vad vi gör för att förebygga skador och för att göra kroppen redo för träningen. Vi har, tillsammans, tagit fram fokusområden som vi måste jobba på för att bli ett bättre och mer effektivt innebandylag. Dessa fokusområden delas upp under de olika träningsdagarna där vi ena dagen fokuserar på exempelvis uppspel och långa anfall, nästa dag på spelvändningar och att bli mer effektiva framför mål och den tredje dagen på BP/PP och mer taktiska detaljer. Givetvis så tävlar vi en del på träningarna också vilket bidrar till ”vinnarmentaliteten” i laget. Efter att träningen är över joggar vi ned och stretchar ut musklerna.

 

H2 och coaching

När detta skriva återfinns vi på tredje plats i division 2 (H2), en placering som i nuläget ger en plats i division 1 kommande säsong då andraplacerade Hammarbyhöjden redan aviserat att de inte är intresserade av ett avancemang. Vi har vunnit 9 matcher, spelat en oavgjord och förlorat 5 matcher. Det är dock stenhårt i serien och ett par förluster kan betyda att tredjeplatsen förbytts till en femte eller sjätteplats. Det är nio matcher kvar att spela och varje poäng kommer att bli livsviktig om vi skall behålla vår topplacering.

Vi började väldigt bra för att sedan drabbas av en mer poängmässig än spelmässig svacka, där vi spelade bra men där våra svackor i matcherna straffade oss hårt. Vi har dock kommit tillbaks starkt på slutet och vunnit fyra av de fem senaste, med endast förlust mot seriesuveränen Åkersberga.

När det gäller coaching så har vi inte ”coachat” speciellt hårt, utom i matcher där det verkligen behövts. Vi vill att så många som möjligt skall få chansen att starta så många matcher som möjligt och så länge vi presterar toppar vi inte speciellt mycket. Givetvis blir det mer ”coaching ”och toppning i matcher där alla inte är på tårna och det finns behov av att få upp tempot i laget.

Sociala medier och videoanalys

Iom satsningen på Det ”Nya” Balrog jobbar vi också hårt för att höja klubbens närvaro på sociala medier. Grunden för allt är vår hemsida balrog.com, där vi lägger ut intervjuer, matchreferat och videos med ”highlights” när det är tekniskt möjligt att filma matcherna. Dessa länkas på Instagram, Twitter och på vår hemsida på Facebook.

Vi har även börjat jobba med videoanalys även om detta fortfarande är i sin linda där vi kan bli mycket bättre på detta framöver. Ambitionen finns att bli mycket bättre på detta men det får bli en utveckling över tid.

Målvakter och målvaktsträningar

Vi har som sagt tre målvakter i laget, Rasmus ”Ralle” Engström, Jonathan ”Jonte” Holst-Lindén och Kenny Ahlström-Lundberg, där ”Ralle” och ”Jonte” har delat på målvaktsplatsen under säsongen. Kenny är dock lika viktig som dessa två för laget där alla tre har en väldigt hög närvaro vilket förstås bidrar till kvalitet på träningar då vi sällan står utan målvakt i någon av kassarna.

När det gäller målvaktsträningarna har vi haft några sådana under hösten och planerar in att ha flera nu under våren. Vår målvaktstränare, Per Falk, är väldigt uppskattad av våra målvakter och när det är möjligt försöker vi även få med målvakter från våra två para-lag så att dessa också får möjlighet att tillgodose sig Pers kunskaper. 

 

Ambition och målsättning

Även om vi inte har utformat någon formell målsättning med denna säsong är det solklart att vi vill hamna i toppen av serien. Om vi hamnar så pass högt så att vi avancerar till division 1 kommande säsong får vi då och där ta diskussionen om vi har resurser och viljan att ta den platsen då det kommer att innebära tillskott av minst 5-6 kvalitetsspelare för att inte bli en sparv i den tranedans som heter division 1. Det måste, förstås, också finnas en acceptans bland oss ledare och den befintliga spelartruppen för att ta det steget. Dessutom behöver det, troligen, tillkomma ett par sponsorer ytterligare som är villiga att hoppa på vår satsning.

En annan faktor som talar för att välja ett avancemang till division 1 är att slippa spela i den så styvmoderligt behandlade serien H2, som idag mer känns som ett ”väntrum” inför division 1 och inte som Stockholms högsta seniorserie på Herrsidan. I denna serie får man förvänta sig att spela på usla tider, i usla hallar, med domare som kommer sent eller till matchstart och minimal uppvärmning på plan innan matcherna. Det är helt enkelt bara för dåligt på så många nivåer och dag och natt mot division 1, som administreras av Svenska Innebandyförbundet.

Den stora ambitionen ligger istället i att förändra sättet som gemene man ser på Balrog, där vi vill framstå som en seriös klubb dit spelare kan komma för att utvecklas, både fysiskt och spelmässigt. Vi vill även behålla det familjära som idag finns kring klubben, med Botkyrkahallen som vår hemvist med eget omklädningsrum (NHL-style), med högt i tak och glädjen att närvara på träningar och matcher i första rummet.

Vi vill också, framöver, växa som klubb igen, genom att starta nya ungdomslag, både på flick- och pojksidan. Men vi är medvetna om att detta kommer att ta tid att genomföra då det krävs rekryteringar på ledarsidan för att kunna möjliggöra en sådan satsning.

Sponsorer, publik mm

Vi är idag enormt tacksamma mot våra sponsorer Mcdavid, Botkyrkabyggen, H2Melteknik, Assist mfl. för att de fortsättningsvis valt att stötta oss trots degraderingen till H2. Vi lägger all den kraft vi kan för att göra Er så nöjda som möjligt. Vi vill även tacka de i och runt våra två paralag som ställer upp i vått och torrt för att hjälpa oss runt matcherna och Er i publiken som är där för att stötta oss. Ett stort TACK till ALLA Er. Ni är ovärderliga för oss runt klubbens A-lag.

Resan har, som sagt, bara börjat, men den har börjat bra. Så nu kör vi vidare med full fart resten av säsongen för att sedan utvärdera denna och bestämma hur vi tar nästa steg.

Serien med intervjuer med spelare kommer att fortlöpa under våren där tanken är att Ni läsare skall lära känna samtliga av dessa innan säsongen är över. Håll utkik på sociala medier efter dessa och andra godsaker.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.