”Det Nya Balrog” – Inför säsongen 2019/20

Efter att ha spelat till oss en andraplats i Division 2 säsongen 2018/19 residerar vi denna säsong i Division 1 Östra Svealand. Även om avancemanget kanske kom en säsong för tidigt, enligt ursprungsplanen, är det enormt skönt att återigen återfinnas i en serie som administreras av Svenska Innebandyförbundet. Det går att säga mycket om H2 Stockholm, och det sätt Stockholms Innebandyförbund administrerar den serien, men seriositet och satsning ingår definitivt inte i vokabulären.

För Er som följt oss i Balrog så är det inget nytt att föreningen, föregående säsong, gjorde en omstart som vi valde att benämna ”Det Nya Balrog”, där satsningens grundplåt var att hitta spelare som var redo att anamma en helt ny träningskultur, en kultur där det är självklart med hög träningsnärvaro och där varje spelare vill utvecklas både som innebandyspelare som fysiskt. Satsningen föll väl ut 2018/19 med runt 80-85% närvaro, både från spelare och ledare, och nu vill vi bygga vidare på den satsningen även kommande säsong. Förutom hög närvaro har vi även lyckats med att hålla i den familjekänsla som kännetecknar spel i Balrog, mycket tack vara vår materialare Johan ”Herman” Hermansson som lägger ned sin själ i klubben.

Upplägg säsongen 2019/20

Förberedelserna för den nya säsongen startade redan när serierna var avslutade och vi hade då en hel del träningar där potentiella nyförvärv fick chansen att visa upp sig, samtidigt som vi, förstås, fortsatte med att köra ”fys” inför de flesta träningarna. I början av Juni månad genomfördes en rad tester och vi flyttade sedan ut från hallen och körde ”fys” tre gånger i veckan under resten av Juni. Fokus har varit på uthållighet, explosivitet och styrka, verktyg som alla innebandyspelare behöver i sin arsenal. Vår tanke har varit att lägga den fysiska grunden under Juni, låta spelarna bygga vidare själva under Juli, med stöd av ett träningsprogram, för att sedan öka intensiteten i början av Augusti och mer och mer fram till seriestart.

Sedan kommer vi, förstås, att fortsätta att köra ”fys” innan i stort sett varje träning även under pågående säsong . Nu när vi kommit in i Augusti har vi vår första träningsvecka bakom oss och kommande vecka kommer vi in i hall på allvar med tre tider i veckan. Under Augusti månad åker vi sedan till Västerås på träningsläger samt spelar ett antal träningsmatcher. Det är fortfarande nästan två månader kvar till seriepremiären vilket ser ut som lång tid, men det är mycket som skall sättas innan dess. I September arrangerar vi, som det ser ut nu, Balrog Cup 13-15/9, en cup som kommer att ge svar om vi befinner oss där vi vill vara, fysiskt och spelmässigt, inför seriepremiären mot TT 29/9 i Tyresöhallen.

Truppen 2019/20

Vår trupp är fortfarande under uppbyggnad och fler spelare kan tillkomma eller lämna innan serien startar. Fem spelare har, i nuläget lämnat laget och det är Tim Isberg, Max Dunström, William Karlsson, Andreas Zirath, och Emil Jakobsson. Noterbart är att ingen av dessa har lämnat för att spela i andra klubbar utan de lämnar av andra orsaker.

När det gäller nyförvärv så har vi, än så länge, inte värvat några ”namn” utan istället fått in en oerhörd stor potential i laget. Från Danderyd kommer de två stora talangerna, tillika tvillingbröderna, Adam- och Felix Sundbom, både födda 2000. På målvaktsfronten stärker vi upp med Simon Kortesalmi från Ekerö och på backfronten med Rasmus Lindvall (tidigare Huddinge och Tullinge). Iom dessa nyförvärv har vi en bra balans i truppen med några mer rutinerade ”rävar” och många unga hungriga spelare där ett flertal kommer att ta stora steg under säsongen.

På ledarsidan är jag (Göran Öberg) och Jonas Steffen kvar som tränare. Kvar är även vår materialare Johan ”Herman” Hermansson och Balrogs ständiga ordförande Thony Andersson. Vi säger också välkommen till Mathias Johansson som tar den viktiga rollen som lagledare.

Vi tittar dock på att ta in en eller två ledare till för att förstärka ledarsidan och på sätt bli ännu mer effektiva i vårt sätt att jobba tillsammans som ett Team.

 

Samarbete med Huddinge IBS

När vi startade ”Det Nya Balrog” inför förra säsongen hade vi en förhoppning om att bygga upp en egen ungdoms- och juniorverksamhet i Balrog, men vi insåg också att det skulle ta väldigt lång tid att få detta på banan. När så erbjudandet om ett samarbete med Huddinge IBS dök upp så väcktes vårt intresse direkt och samtal påbörjades. Samtalen utmynnade sedan i ett samarbetsavtal mellan oss i Balrog och Huddinge, där huvuddragen är att seniorverksamheten skall återfinnas i Balrog och Ungdoms- och Juniorverksamheten i Huddinge.

För oss i Balrog innebär det, i stora drag, att vi kommer att få tillgång till Huddinges vassaste juniorer, både under träning och match, vilket känns väldigt kul. Det kommer att garantera att vi alltid har 20 utespelare och tre målvakter på våra träningar vilket kommer att höja tempot och kvaliteten på dessa, vilket också kommer att höja vår kvalitet under matcherna. Det finns en hel del duktiga juniorer i Huddinge och några av dessa har redan deltagit både under Maj och Juni och kommer även att göra det även fortsättningsvis med stor regelbundenhet.

Tanken är förstås också att vi, omvänt skall kunna lyfta Huddinges HJ- och JASlag genom att utvecklas deras redan duktiga spelare att bli ännu bättre genom träning och spel med ett lag i division 1.

Mera detaljer om detta samarbetsavtal kommer att publiceras vid ett senare tillfälle.

Målsättning 2019/20

Vi har ännu inte satt någon intern målsättning. Det är dock viktigt att vara ödmjuk inför utmaningen det innebär att avancera en serie och skillnaden i kvalitet mellan den ganska mediokra division 2 och division 1 är stor. Dessutom blir det en extra tuff serie kommande säsong med starka tillskott som Täby, Järfälla och Rosersberg från norr om Stockholm. Varje match kommer att bli ett krig om poäng och vårt primära mål, med befintlig trupp,  blir förstås att hänga kvar i division 1 och etablera oss där innan vi tar ytterligare steg. Det finns mycket talang i truppen och kan vi få ut den i spelet så kan vi bli en obehaglig överraskning för de flesta lagen i serien. En sak är säker och det är att vi kommer att jobba hårt i varje byte i varje match och vara väldigt aggressiva. Innebandymagazinet tippade oss på 10:e plats i serien vilket skulle betyda att det blir H2 för oss igen säsongen 2020/21, men vi skall göra allt som står i vår makt för att se till så att detta inte blir verklighet.

Spelsystem och inställning

Under säsongen i Division 2 var det ofta tillräckligt att ge spelarna i de olika femmorna fria tyglar att spela som de ville och ändå prestera resultat. Det är absolut inte tanken kommande säsong även om spelarna givetvis fortfarande kommer att ha mycket att säga till om. Vilket spelsystem det än blir så är vår målsättning att försöka styra händelserna på plan i hög grad och vara aggressiva i både försvars- och återerövringsspelet efter att vi tappat boll. En sak är säker och det är att vi inte kommer, så länge det kan undvikas, att gå hem till mittplan och försvara oss hela tiden. Anfall är ju det bästa försvaret brukar man säga och det är något vi kommer att ta fasta på även om vi, förstås, måste vara synkade även i försvars- och kontringsspel.

När det gäller matchningen av laget så kommer det givetvis att krävas betydligt mer av oss tränare än vad det gjorde i H2. Det kommer även att krävas en högre acceptansnivå hos våra spelare för att vi, förmodligen, kommer att få coacha betydligt hårdare denna säsong och låta våra nyckelspelare spela lite mer än andra under matcherna. I grunden vill vi dock vara en ”maskin” som maler ned motståndarna på tre hela femmor där vi kör på full fart hela tiden med korta byten och hög intensitet. Vi kommer också att jobba stenhårt på att endast fokusera på det som vi kan påverka och inte hamna, som vi gjorde ibland i H2, i negativa spiraler under matcherna. Detta kommer att vara en nyckel för att vi skall prestera på topp samtidigt som vi, förstås, ställer höga krav på varandra med tillhörande stöttning.

Sociala Medier och Videoanalys

Som Ni förhoppningsvis märkte lyfte vi oss betydligt förra säsongen när det gäller närvaro på sociala medier som Instagram, Facebook samt via vår hemsida. Vi lyckades även få till lite ”highlights” från våra matcher, matchreferat samt en hel del intervjuer. Tanken är att detta skall lyfta ännu mer under kommande säsong så att alla som är intresserade av Balrog och innebandy skall kunna se att det händer saker i  klubben. Vi påbörjade också jobbet med videoanalys av matcherna i H2 och det kommer vi också att fortsätta med under kommande säsong där ny teknik kommer att hjälpa till att förenkla det arbetet.

Målvakter- och målvaktsträning

Vi anser att det är viktigt att våra målvakter i klubben också utvecklas på samma sätt som utespelarna. Vi hade Per Falk som målvaktstränare förra säsongen och vår förhoppning är att vi kan fortsätta detta samarbete då vi anser att det funkade bra. 

Ingenting är dock klart än då Per är väldigt upptagen med andra uppdrag också. Om Per inte kan hitta tiden att hjälpa oss kommer vi att ta in någon annan målvaktstränare då vi anser att detta är mycket viktigt för utvecklingen av våra målvakter.

Sponsorer, publik mm

Säsongen 2019/20 kommer vi att vara än mer beroende av Ert stöd från läktarna då varje match kommer att bli stenhårda drabbningar. Så se till att komma och stötta oss i Botkyrkahallen när vi spelar våra hemmamatcher, men också på bortaplan då det är korta avstånd till dessa denna säsong. Vi kommer också att jobba på att lyfta arrangemanget runt våra matcher så att det blir ännu roligare att se Balrog spela.

Slutligen vill Vi, förstås, också tacka våra sponsorer McDavid, Botkyrkabyggen, Botkyrka Kommun, H2Melteknik, Assist mfl. för Ert stöd. Utan Er skulle det bli väldigt svårt att fortsätta med denna satsning. Tack!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.